EREĞLİ DE NELER OLUYOR? HERKES NEDEN SUSUYOR?
10 Temmuz 2023 10:31:15
Elbirliği ile Kdz.Ereğli Belediyesini 400 Milyon TL zarara uğratıyorlar! Halk otobüslerine haksız kıyak hazırlığı!
EREĞLİNİN SAHİBİ YOK MU?
Ereğli Belediyesinin ve Ereğli halkının bugünkü bedelli 400 milyon TL’lik hakkının nasıl gasp edilmek istendiğini ve kamunun nasıl zarara uğratıldığını içeren “Halk Otobüsleri” konusunu sizlerle paylaşacağım.
Hani son Meclis toplantısında araç başına festivale 3 bin TL, toplamda 350 bin TL para vererek istedikleri zamları aldığı iddia edilen Halk Otobüscüleri konusu!
MİNİBÜS VE BELEDİYE OTOBÜSLERİNDEN HALK OTOBÜSÜNE DÖNÜŞ!
2000’li yıllardan önce Kdz.Ereğli Belediye Otobüsleri ile 80 adet 14+1 Magrus minibüslerle şehir içi yolcu taşımacılığı yapılıyordu.
Kdz.Ereğli Belediyesi kendi araçlarıyla taşımacılığı özelleştirerek 2002 yılında 27 adet Halk Otobüsünü ihale yaparak faaliyete soktu.
Daha sonra 2006 yılında İl Trafik Komisyonu kararı aldıran 80 adet Şehiriçi minibüsleri 20+30 otobüse çevirilerek 2007 yılında 80 minibüsü Halk Otobüsüne dönüştürdüler. Böylelikle Halk Otobüsü sayısı 107’ye çıktı. Köylerden mahalleye dönen yerlerden 3 araca 1 ve 6 araca 1 halkotobüsü yöntemiyle o araçlarla birlikte sayı bugünkü 115 Halk Otobüsüne ulaştı.
YASAL DEĞİŞİMLERDE TOPLU TAŞIMACILIK
1986 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile 10 büyük şehirde “Tahdit” uygulaması yapıldı. Bu karardan sonra 1993 yılına kadar Bakanlar Kurulu kararıyla “Tahdit” uygulaması revize edilmiş ancak benim bildiğim bu uygulama kapsamında “tahdit” Zonguldak’ın tüm ilçeleri ve Kdz. Ereğli bulunmuyor.
2005 yılında 5393 Sayılı yasa ile Şehiriçi toplu taşıma araçları ile ilgili izin, ruhsatlandırma, güzergah belirleme, sayı belirleme yetkileri il ve İlçe Trafik Komisyonlarından alınarak Belediyelere devredildi. Ancak bu yasanın 67. Maddesi hükümleri gereğince “Belediyeler toplu taşımacılıkta tekel oluşturmaması” şartı yanısıra 2886 Sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamında her 10 yılda bir ihaleye çıkması gerekiyor.
Heryıl Belediyeleri denetleyen Sayıştay Müfettişleri 2017 yalında yasal olarak yapılması gereken Halk Otobüsleri İhalesini yapmadığı İçin Kdz.Ereğli Belediyesinin Kamuyu zarara uğrattığını, örnek mahkeme kararlarını açık açık belirtip, uygunsuzluk bildirerek 2017 Sayıştay Raporunda ikaz ediyor!
HALK OTOBÜSCÜLERİNİN EREĞLİ HALKININ HAKKINI YİYEN CİNGÖZLÜĞÜ!
Diğer yandan 3-4 yıl önce Noterlere devredilen tescil işlemlerinde Kdz.Ereğli M Plakaları “tahditli” değil “tahsisli” plaka olarak görünmesi Halk Otobüscülerini oldukça rahatsız etti.
Çünkü Halk Otobüsleri ”tahsisli” ise kanunen her 10 yılda bir ihale yapılması gerekiyor. Bu ihalede araçların sahipleri değişebilir.
Kdz.Ereğli Belediyesi 115 aracı ihaleye çıkartırsa ve Çilek Halk Otobüscüleri Kooperatifi ihaleyi kaybederse, minibüsten Halk Otobüsüne dönen şoför esnafı tekrar Minibüscülüğe dönerek, mahalle olması nedeniyle Halk otobüsüne dönen minibüsçüler de kendi mahallelerine minibüs olarak devam ederek hak mahrumiyetine uğramayacaklar. Ancak 2002 yılında Halk Otobüsü hakkını ihale ile alan 27 Halk Otobüsçüsünün Hakkı bitecek!
Bunun üzerine, S.S. 92 Nolu Çilek Özel Halk Otobüsleri Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Yasalar açık ve net iken 11.05.2023 tarihinde İl Trafik Komisyonuna karar aldırarak, 23.05.2023 tarihinde Komisyon kararına Zonguldak Valiliği tarafından “uygundur” onayı aldırarak bir karar çıkartıyor. Bu karar ile birlikte “tahsisli” olan Halk Otobüslerine “tahditli”plaka statüsüne sokarak ömür boyu hak kazanıp, Kdz. Ereğli Belediyesine ait 27 adet plakayı şahıslara peşkeş çekmeyi hedefliyor!
Bu İl Trafik Komisyonu kararı yasalara uygun olmadığı gibi 5393 sayılı yasaya aykırı olmakla birlikte , geçersiz kararla işi oldu bittiye getirerek Ereğli Belediyesi, doğal olarak Ereğli halkı zarara uğratılmaktadır!
Bu İl Trafik Komisyonu Kararı ile “tahsisli” olan Halk Otobüsleri “tahditli” olacak ve Ereğli Belediyesi 10 yılda bir ihale yapmayacak!
HER 10 YILDA BİR BELEDİYE 400 MİLYONLUK ZARARA UĞRATILIYOR!
Zonguldak, Kilimli, Gülüç gibi Belediyeler her 10 yılda bir Halk Otobüslerini ihale ederken, Kdz. Ereğli Belediyesi ihale yapmayarak Kamuyu zarara neden uğratıyor?
Kdz.Ereğli Belediyesinin Meclis ve Encümen Kararı olmadan İl Trafik Komisyonu kararı ile “tahditli” kararı nasıl çıkartılıyor?
115 Halk Otobüsçülerinin oylarını toplasan 2 bin kişi eder. 115 Halk otobüsüne peşkeş çekme oyununu oynayanlar 180 bin Kdz.Ereğlilinin hakkını nasıl gasp ediyor?
Bugün bir Halk Otobüsü durağı 4-6 milyon TL’den satıldığı baz alındığında, Kdz.Ereğli Belediyesi araç başına 3 -4 milyonTL ihaleden para alsa 115 araçta yaklaşık 400 milyon TL hakkını neden almıyor?
400 milyon parayla Kent Meydanı yapılır, Yeni düğün salonu, nikah salonu başta olmak üzere neler yapılmaz ki! Hemde hiç borçlanmadan….
Belediye Başkanı Kamu hakkını es geçerken, Çilek Halk Otobüsçülerinden şahsi menfaat mi sağlıyor?
Kdz. Ereğli Belediyesi Halk Otobüslerine kişi başı 2 TL zam verirken, festivale 350 bin TL gibi para aldığı iddaları konuşulurken, Belediyenin yani kamunun her 10 yılda bir 400 milyon TL kaynağı İçin özel bir menfaat ve çıkar sağlıyor mu?
Bu yayınladığım İl Trafik Komisyonu kararı neden sır gibi herkesten saklanıyor?
İl Trafik Komisyonu kararının gizlenmesinin nedeni itiraz süresini geçirmek istemeniz mi? İtiraz süresi bitmesine 2 gün kaldı, hiçbir şehir sever itiraz edecek yok mu?
Ereğli Belediyesi neden bu İl Trafik Komisyonu kararına itiraz etmiyor?
Yasaya aykırı İl Trafik Komisyonu Kararı çıkartılması İçin aracı olan Ak Parti Milletvekilleri veya siyasetçiler var mı?
Şayet var ise, 2 bin kişinin menfaatini 180 bin kişinin menfaati önünde tutmaları karşılığında kişisel çıkar ve menfaatleri var mı?
Allah aşkına bu Ereğlinin sahibi yok mu?
Sesimi duyan yok muuu…..
Vesselam
10.07.2023
Mustafa Uysal