Hızla yayılıyor: Çin’den geldi, Karadeniz’i istila etti!
Anavatanı Çin olan ve Gürcistan üzerinden Türkiye’ye girerek, Karadeniz Bölgesi’nde yayılan, kahverengi kokarca böceğinin tarım için potansiyel tehdit olduğu vurgulandı.
Haber giriş tarihi : 10-10-2023 | 14 : 23 23
Haber güncelleme tarihi : 10-10-2023 | 14 : 23 23
Haber merkezi - Türkiye’de ilk olarak 2017 yılında Doğu Karadeniz’de İstanbul, Artvin ve Rize dolaylarında görülen kahverengi kokarca böceği her yıl hızlı şekilde yayıldı. 2023 yılında Ağustos ayında fındık üreticilerinin başına bela olan istilacı böcek, fındık başta olmak üzere birçok meyve ve sebzeye zarar veriyor.
8 İLDE YAYGIN OLARAK GÖRÜLDÜ
Özellikle son 4 senede Karadeniz Bölgesi’ndeki tarım ürünlerinde rekolte düşüşüne neden olan böcek, Doğu Karadeniz başta olmak üzere, Artvin, Rize, Trabzon, Giresun, Ordu, Samsun, Bartın hatta Marmara Bölgesi’nde Yalova’nın bazı kesimlerinde de gözlemlendi.
Çin’den yayıldığı tahmin edilen kahverengi kokarca böceği, ev ve iş yerlerine de girerek yayılıyor. Genellikle sürü halinde olan böceklerin insanlar üzerinde kayda değer bir zararı olmasa da tarım ürünlerinde ciddi kayıplara sebep olduğu saptandı. Kokarca böcekleri günde en az 2 kilometre yol kat edebiliyor. Tarlalara dadanan böcekler evlere ve iş yerlerine de girmeye çalışıyor. Bu sebeple pencereler ve balkon kapıları açıkken dikkat edilmesi, camlara sineklik koruyucuların takılması tavsiye ediliyor.
Karadeniz Bölgesi’nin ılıman iklim özelliğinden dolayı Doğu Karadeniz başta olmak üzere Orta ve Batı Karadeniz’de yayılıyor.
Doğu Karadeniz'de ”Drakula” olarak adlandırılan antenli böceğin, suyunu emdiği fındık ağaçlarının kökünün kurumasına yol açmaktadır. Bu sebeple ilk başlarda ürünün zarar gördüğü anlaşılamıyor. Böcek bitkiyi tüketmek yerine, yaprak, sap ve meyvesini sokup suyunu emiyor. Geçen birkaç yılda da Doğu Karadeniz’de fındıklara zarar vermiş, ciddi rekolte düşüşleri yaşanmıştı.
300'e YAKIN ÜRÜN RİSK ALTINDA!
Antenli kahverengi kokarca böceği, fındığın dışında, kayısı, şeftali, üzüm, elma başta olmak üzere yaklaşık 300 tür meyve ve sebzeye zarar verme özelliğine sahip. Ziraat uzmanları önlem alınamazsa önümüzdeki yıllarda bazı ürünlere kayıpların yüzde 50’ye yaklaşacağı tahmininde bulundular.
Bu böcek türü çok aşırı sıcaklarda da yaşayamıyor. Karadeniz Bölgesi’nin kıyı kesimlerinde yaygın olmasının sebebi de ılıman iklim özelliklerinden kaynaklanıyor. Bu nedenlerle özellikle Doğu Karadeniz’de yaygın olarak gözlemlenmektedir. Yaz sezonunun sonlarında yayılmaya başlayan kahverengi kokarca böceğinin yayılımı Eylül ve Ekim ayında da devam etmektedir. Birçok vatandaş evlerine ve iş yerlerine giren istilacı böceklerden şikayetçi durumda…
Konuyu takip ederek önümüzdeki günlerde uzman açıklamalarıyla son durumu ve yapılması gerekenleri paylaşmaya devam edeceğiz.
Haber : Timuçin Özat