Fıtratı koruyan üretimler teşvik edilsin.
Eğitim sistemi Türkiye'nin en önemli konusudur. Köy Enstitüleri ruhu ile köy okulları yeniden açılsın. Ülkemizin daha aydınlık yarınlara kavuşması için buna ihtiyacımız var.
Haber giriş tarihi : 13-04-2023 | 16 : 27 08
Haber güncelleme tarihi : 17-04-2023 | 08 : 00 00
17 Nisan 1940
Köy Enstitüleri, Cumhuriyet'in kesilmiş şah damarıdır. Binlerce özlem ve gelecek hayali bu kurumlarla birlikte tarihe gömülmüştür. Kaybedilen, sadece yerine bir başkasının konulabileceği basit bir eğitim sistemi değildir; kaybedilen, dik durmasını öğrenmiş Anadolu insanıdır.
Köy Enstitülerinde, ezberleyen öğrenci değil de okuyan üreten, düşünen, sorgulayan öğrenciler çoğunlukta olurdu. Öğrenciler bilgi ve becerinin, kitapların tamamında değil de, yaşamın içinde olduğunu görürdü. Öğrenciler aldıklarıyla yetinmez, daha çok araştırır, bulur, öğrenir ve tartışırdı. Ve Köy Enstitülerinde daha nitelikli öğretmenler yetişirdi.
Değerli Türk Eğitim Bilimcisi, Köy Enstitüleri Mimarı ve Dönemin İlköğretim Genel Müdürü İsmail Hakkı Tonguç’u saygı, minnet ve rahmetle anıyoruz. Mekanı cennet olsun. Keşke Köy Enstitüleri siyasete kurban edilmeseydi. Şimdi çok güçlü, üreten, eğitimli ve aydın bir Türkiye Cumhuriyeti olurduk.
Ülkemizin kalkınma projesi Köy Enstitülerinin kuruluşunun üzerinden 83 yıl geçti.
Emeği geçen ve çok önemli bir eğitim mirası bırakan Hasan Ali Yücel ve İsmail Hakkı Tonguç'u bir kez daha saygıyla anıyoruz.
'Köy Enstitüleri; ‘kul’ olmaktan, ‘yurttaş’ olmaya geçişin adıdır.’
Köy Enstitülerinin mükemmelliğini bu millete kimse unutturamaz.
Köy Enstitülerinin yeniden açılmasına karşı durmaya da gerek yok.
Belki en büyük ayıbımız, geri kalmış ülkemiz adına en büyük kayıbımızdır.
1940 yılında açılan Köy Enstitüleri Türkiye'de eğitim devriminin bir başlangıcıydı, nice aydın insan burada yetişti.
Cumhuriyet Tarihimizin en büyük eğitim reformudur Köy Enstitüleri Cumhuriyet Türkiye’sinde Eğitimde Bir Devrimdir!
17 Nisan 1940’da kurulan ve halkın aydınlanması için bugüne kadar aşılamamış bir özgün eğitim modeli sunan, Öğretmenlerin yanı sıra her meslekten birçok başarılı sanatçı ve bilim insanları yetiştiren Köy Enstitüleri kapatılmasaydı bugün Türkiye bambaşka bir ülke olurdu.
Bu fotoğrafların altına öyle çok şey yazılabilir ki! Hele bir foto var ki! Her bir dersin, adını okuyunca içim acıyor. Bir milletin topla tüfekle olmayınca, cahil bırakılarak yenilmesinin hikayesidir bu gördüklerimiz. Ah bir uyansak artık, ah bir uyansak!!
Köy enstitülerinin ders kitapları, bilinçli kalkınmanın ta kendisidir.
Köy enstitüleri, Cumhuriyet'in kesilmiş şah damarıdır.
Yarım kalan eğitim ve aydınlanma projesi olan ve halkın “ kul” olmaktan çıkıp “ yurttaş” olmaya geçişinin adı olan ”Köy Enstitüleri’nin kuruluşunun 83.yıl dönümünde emeği geçenleri saygı, minnet ve rahmetle anıyoruz. Keşke her sene yıldönümünü kutlamakla kalmayıp bu projeyi yeniden hayata geçirmiş olabilseydik
Haber : İsmail Hakkı Tonguç arşiv
ETİKETLER : Yazdır
Dünyadan
Çok Okunanlar
» Henüz BUGÜN Haber Görünmüyor