Emeklinin seyyanen zam beklentisi belli oldu!
Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Başkanı Kazım Ergün, emeklilerin daha önce kendilerine verilmeyen 8 bin 77 liralık seyyanen zam ve yüzde 5,7’lik büyüme oranı dikkate alınarak en az 15 bin lira seyyanen zam beklediğini söyledi.
Haber giriş tarihi : 09-06-2024 | 21 : 10 40
Haber güncelleme tarihi : 09-06-2024 | 21 : 10 40
Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Başkanı Kazım Ergün, emeklilerin daha önce kendilerine verilmeyen 8 bin 77 liralık seyyanen zam ve yüzde 5,7’lik büyüme oranı dikkate alınarak en az 15 bin lira seyyanen zam beklediğini söyledi.
Geçtiğimiz 5 aylık enflasyon oranının yüzde 22,72 olmasının ardından emeklilerin gözü, maaş zammını netleştirecek olan haziran enflasyonuna çevrildi.
TÜED Başkanı Ergün ;
“Seyyanen zam beklentimiz her zaman devam ediyor; çünkü yüzdeli artışlar, eşitsizliği daha da bozuyor. Ülke büyüyor; ancak emekli maaş artışları TÜFE’ye endeksli olduğu için bundan pay alamıyor. Büyümeden emekliye de pay verilmesi noktasında seyyanen zamma ihtiyaç var.
Daha önce memura verilen 8 bin 77 liralık seyyanen zamdan emekli keseneği de kesilmedi, kesilseydi memur emeklisine de yansıyacaktı. Bu yanlış düzeltilirse, söz konusu zam, memur emeklisine yansıyacağından, işçi ve memur emeklisine de bu farkın verilmesi noktasında bir hak doğuyor.
Hem yüzde 5,7’lik büyüme oranı, hem de daha önce emekliye verilmeyen 8.077 liralık seyyanen zammı düşündüğümüzde hak edilmiş seyyanen zam 12 bin lira civarında. Satın alma gücündeki kayıp da dikkate alındığında, geçen yılın 8 bin 77 lirası bu yıl 8 bin 77 lira olarak yansımayacaktır. Özetle, emeklinin seyyane3 bin liralık bayram ikramiyesini de değerlendiren Ergün,
“Bayram ikramiyesi artışının da bir sisteme oturtulması lazımdı. Ne yazık ki hükûmet bu artış sistemini getirmedi. 1.000 liralık bayram ikramiyesinde enflasyon oranında bile artış yapılsa rakamın 5 bin lirayı geçtiğini görürdük. Emekli 1000 lira bayram ikramiyesi aldığı dönemde 700 liraya bir kurban alabiliyordu; bugün bir kurbanı 3 bin liraya alabilme imkânı yok.
Aylık bağlama sisteminin değiştirilmesi gerektiğini de belirten Ergün, sistemin yoksul emekliler oluşturduğuna dikkati çekti. Ergün “Aylık bağlama oranı yüzde 70’ten yüzde 35’lere indi. Burada emeklinin çok ciddi kaybı var. Bu parametrelerin değişmesi gerekiyor”
Haber :
ETİKETLER : Yazdır