Emekliler Gölge Bakan'a Sığındı
Malatya’daki temaslarına devam eden CHP Genel Başkan yardımcısı bu kez emekliler ile bir araya geldi. Geçinemediklerini söyleyen emekliler, “ Biran önce göreve gelin, gidişat hiç iyi değil ” dediler.
Emeklilik maaşının 30 bin lira olması gerektiğini söyleyen Karatepe’de “ Bu çok yakın ” dedi.
Haber giriş tarihi : 25-11-2024 | 21 : 01 49
Haber güncelleme tarihi : 25-11-2024 | 21 : 01 49
Memleketi Malatya’daki temaslarına devam eden CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Gölge Maliye Bakanı Yalçın Karatepe son olarak emeklilerin sorunlarını dinledi. Malatya’da ev kadınları, esnaf, tüccar, kayısı üreticisi, muhasebeciler başta olmak üzere birçok kesim ile bir araya gelen Karatepe, “Malatya’nın içinde bulunduğu durum beni çok üzüyor” demişti.
CHP İl Başkanı Barış Yıldız ve beraberindeki heyet ile Malatya sokaklarını gezen Yalçın Karatepe son olarak emekliler ile bir araya gelip istişarede bulundu. CHP İl Binasında gerçekleşen toplantıda emekliler istek ve sorunlarını dile getirdiler. Aldıkları paralar ile geçinemediklerini ve sorunlarını kimselere anlatamadıklarını söyleyen Malatyalı emekliler, “Aldığımız maaş ev kirasına dahi yetmiyor. Pazardan çürük meyve ve sebzeleri toplamak zorunda kalıyoruz. Her ay kredi kartlarına yüklenip yüksek faizler ödüyoruz” diye dert yandılar.
Kendilerinin emekli maaşının en az 30 bin lira olmasını talep ettiklerini söyleyen Genel Başkan Yardımcısı Karatepe, “Emekliler bütçeden hak ettiklerini alamıyorlar. Her yıl emekli sayısı artıyor ve bütçeden hak ediş ise düşüyor. Bu maaşla geçinmek mümkün değil. Bundan dolayı sürekli dile getiriyoruz, emeklinin yaşaması için ciddi önlemler alınmalı” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:
“İki gündür Malatya’da geziyorum, esnaf iş yapamıyor, ev hanımları mutfaklarında yemek yapamıyor. Vatandaş perişan. Ev kiraları en ucuz 14 bin lira, oda az hasarlı binalar.
Kiralar 20 bin liraya kadar çıkıyor. Peki, 12 bin lira maaş alan emekli nasıl geçinecek. Sesinizi duyurmak için elimizden geleni yapıyoruz. 17 bin lira bandında olan asgari ücretin 30 bin lira altında olmaması lazım. Bunu defalarca söyledik ve söylemeye devam edeceğiz.
Tabi, emekli maaşları da en az 30 bin lira olmalı. TÜİK verilerine göre açlık sınırı dahi bu rakamlarda. Kaynak var yapmıyorlar. Özel sektörde almaktan vaz geçtikleri 653 milyar lira vergi var. Bu bile isteklerimizi yerine getirir. Almaktan vaz geçmesinler yeter. Biz gelince bunlar kesinlikle değişecek.
Türkiye’de en yüksek vergiyi emeklilerden alıyorlar. Ek hesaptan %130 fark, faiz alınmakta. Hepiniz kredi kartı ile hem borçlanıyor hem de buna faiz ödüyorsunuz. Bu ödemelerde devlete %30 vergi ödemeleri oluyor. Bunu Mehmet Şimşek’e söyledim ( Hocam, oradan çektikleri para ile altın alıyorlar, altın yatırımı yapıyorlar) dedi.
Güldüm, Bakan bana ( Adam emekli çok harcıyor, alış veriş çok yapıyor. Onun için de arz talep artıyor. Bu fiyatların artmasına dolayısıyla enflasyona yansıyor. Fazla almasınlar ki enflasyon düşsün) açıklaması yaptı sizler için.
Az kaldı biz geliyoruz”
Gölge Bakan’ın açıklamalarını dinleyen Malatyalı emekliler, “Lütfen biran önce göreve gelin. Geçinmek bir yana yaşıyamıyoruz” ifadelerini kullandılar. Emekliler adına sözcü olarak geniş bir konuşma yapan Hasan Kaya, sorunlarını bir bir sıraladı. En büyük sorunlarının, geçim, sağlık bakım hizmetleri olduğunu söyleyen emekli öğretmen Hasan Kaya sözlerine şöyle devam etti:
“Hükümetinin emeklilik yaşlılık alanına bakış açısı ve uygulamaları sorunları çözmekten çok uzak olduğu gibi sağlığımızı ve toplumsal yaşam içinde varlığımızı tehdit eder boyuta ulaşmıştır.
2000 yılından bu yana sosyal güvenlik alanında reform adıyla yapılan değişiklikler biz emeklileri sistemli bir şekilde yoksullaştırmıştır.
Kamu emekliliği modelinden vazgeçildi, aylık hesaplamanın esası değiştirildi, ortalama emekli aylığı açlık sınırının altına çekildi. Bugün enflasyon oranı oyunları ile aylıklar sürekli değer kaybediyor.
Ekonomik güvencemizi kaybettik. Sağlıkta Dönüşüm Programı uygulamasıyla ücretsiz erişilebilir güvenli sağlık hizmeti hakkımızı kaybettik. Sağlık hizmetleri yüzde iki yüz oranında zamlandı. Doktor bulamaz tedavi olamaz katkı paylarını ödeyemez durumdayız.
Dişlerimizi yaptıramıyoruz. Randevu alamıyoruz, zorlukla aldığımız ameliyat randevuları bilgi verilmeden iptal ediliyor.
Son yapılan düzenleme ile aldığımız ilaçlar çok ciddi şekilde sınırlandırıldı hiç alamaz olduk. 16 milyona yakın emeklinin 13 milyonu zorunlu ihtiyaçlarını karşılayamıyor.
BM kriterlerine göre (mutlak yoksul) tanımlamasına giriyor. Kuşaklararası dayanışmayı sağlayan, güçlendiren emekli hakkı sahipliği kısıtlandı kaldırıldı.
Kadınlara kız çocuklarına babadan eşten bağlanan aylıklar kesildi, oranları düşürüldü. Kızlarda sağlık hakkını kullanma ömür boyu idi 18 yaşına çekildi.
Ev kiralarını ödeyemeyen emeklilerin huzur ve bakımevlerine başvuruda bulunduğu bu nedenle başvuru sayısında patlama olduğu duyumları var.
Huzurevlerinin sayısı yetersiz, bekleme süresi iki yılla dokuz yıl arasında değişiyor.
Son yapılan zamlarla Bakanlığa bağlı olanlar ile özel huzurevlerinin aylık ödemeleri 9 bin TL ile 65 bin TL arasında değişiyor. Fiyatları illere göre değişiyor. Yıl da bir kez denetleniyor. Ciddi İhmal ve suistimal olayları yaşanıyor.
2011 yılından bu yana Huzurevleri ile ilgili haberlere sansür getirildi. Bu olay Diyanet İşleri Başkanlığı ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı arasında yapılan protokolle başladı. Huzurevlerine manevi danışmanlık ve rehberlik hizmeti götürüyorlar.
Dini gün ve geceler düzenleyerek sosyalleşmeleri sağlanıyormuş. Mahallelerde de yaşlılara aynı hizmetler götürülüyor. (DİB Din Hizmetleri Genel Müdürlüğünün açıklaması).
Bu hizmetler yaşlıların emeklilerin talepleriyle olmuyor, zorunlu tutuluyor. Savunmasız yaşlı insanların istemediği halde mecbur bırakıldığı durumlar yaşanıyor.
Rejimin yaşlılara ve yaşlılığa bakış açısı biz emeklileri de ilgilendiriyor. Bu alanda yapılacak yasal düzenlemeler bizi de kapsayacak. Yaşlılığı insan yaşamının doğal bir evresi olarak görmeyen, yaşlılığı hastalık olarak değerlendiren rejimin plan ve programları yaşlılar için insan hakkı ihlalleri boyutuna ulaşıyor.
On Birinci Kalkınma Planının (2019-2023) 42. Sayfasının 10. Paragrafında “Dâhiliye Ana Bilim Dalı içinde yer alan geriatrinin, yaşlanan nüfusun ihtiyaçlarını gözeterek artan ihtiyaca binaen ana bilim dalı haline getirilmesi.”
11. Paragrafta da “Dâhiliye servislerinin yoğun olması ve burada çalışanların yaşlıya yönelik eğitimlerinin olmaması sebebiyle geriatri kliniklerinin sayısının artırılması.” planlanmış.
Yaşlılar için hastaneler açılarak ve burada çalışacak elemanların eğitilmesiyle çözülebilecek sorunlar için yapılan planlama; yaşlılığı hastalık ve 65 yaş üstü kişileri geriatri vaka olarak gören resmi bir anlayışın ürünüdür.
Medeni Kanun’da değişiklik yaparak 65 yaş üstü kişilere vasi tayin etme düşünülmektedir. Bugünden uygulamaları başlatılmıştır.
( TBMM Yaşlı Sorunlarını Araştırma Raporunda (2022) çözüm olarak öneriliyor.)
Yaşlılarla ilgili yapılması düşünülen yasanın gerontoloji bilimini esas almasını, Sosyal Güvenlik Reformunun şirketler değil toplumun ihtiyaçlarını karşılayacak biçimde yeniden düzenlenmesi istiyoruz.
Yaşamımızı her gün zorlaştıran rejime karşı emeklilik haklarımızı yeniden kazanmak, toplumsal yaşam içinde ekonomik, sosyal, kültürel varlığımızı koruyarak insan onuruna yaraşır bir şekilde yaşamak.
Kuşaklararası dayanışmanın gereği olarak birikim ve deneyimlerimizi genç kuşaklara aktarmak için organizasyonların yapılmasını istiyoruz.
Toplumun tümünün ihtiyaçlarına yanıt verecek bir sosyal güvenlik sisteminin yeniden düzenlenmesini istiyoruz.”
Haber : malatyakalitehaber
ETİKETLER : Yazdır
Dünyadan
Çok Okunanlar
» Henüz BUGÜN Haber Görünmüyor