Emekçi kadınlar günü, trajik bir olaya dayanır.
Türkiye Bağımsız Emekliler Platformu Yönetim Kurulu Genel Başkanı Sayın Mehmet ÖZTÜRK 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla, geçmişte yaşanan trajik olayı anma mesajı yayımladı. Bu günün kutlanılacak değil, anma günü olduğuna bir kez daha dikkat çekerek tüm kadınlarımızın yine de hak ve hukuklarına sahip çıktıkları için günlerini kutladı.
Haber giriş tarihi : 07-03-2023 | 17 : 34 50
Haber güncelleme tarihi : 07-03-2023 | 17 : 34 50
‘’Dünya Emekçi Kadınlar Günü’’ nün tarihi trajik olaylara dayanmaktadır. 19. Yüzyılda gündeme gelen bu özel günle insan hakları temelinde bulunan dünya kadınlarının; kültürel, siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine yer veriliyor, açıklamalar yapılıyor, etkinlikler düzenleniyor. Her yıl tüm dünyada 8 Mart’ ta emekçi kadınların anıldığı, Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gün olma özelliğini taşımaktadır.
Bugünün anlam ve önemini tarihsel olarak incelersek 1857 yılında ABD de meydana gelen olaya dayanır.
ABD nin New York kentinde 8 Mart 1857 yılında yaşanan grevin ardından 129 kadın işçi feci şekilde can vermiştir. Daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında 40.000 dokuma işçisinin başlattığı grevde polisin saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda hayatını kaybeden 129 kadın işçinin cenazesine 10.000 i aşkın kişinin katılımıyla dünyada olay olmuştur.
26-27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka’ nın Kopenhag kentinde 2.Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı’ nda Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, ölen işçilerin anısına 8 Mart’ ın ‘’Dünya Kadınlar Günü ‘’ olarak anılması önerisini getirmiştir. Bu tarihten sonra ilk kez 19 Mart 1911 yılında Almanya ve İsviçre’ de anılmıştır.
Aradan geçen yılların ardından 1921 yılında Moskova’ da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadın Konferansı’ nda da ‘’Dünya Emekçi Kadınlar Günü’’ nün 8 Mart olarak belirlenmesine karar verilmiştir.
- ve 2. Dünya Savaşı yıllarında sosyalizmin yayılmasından çekinen bazı ülkelerde yasaklanmış, 1960’ lı yılların sonunda ABD de çeşitli gösterilerle anılmaya başlanmasıyla Batı Bloku ülkelerinde güçlü bir şekilde gündeme gelmiş. Böylece 16 Aralık 1977 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda yapılan toplantıyla ‘’Dünya Kadınlar Günü’’ resmen kabul edilmiştir.
Ülkemizde de Mustafa Kemal ATATÜRK’ ün önderliğinde 1921 yılında 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak anılmaya başlanmıştır. 1975 yılında ‘’Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı’’ programından etkilenilmesi nedeniyle ülkemizde ‘’Türkiye 1975 Kadın Yılı’’ kongresi yapılmıştır. O yıldan sonra 1980 yılına kadar yaygın ve kitlesel olarak anılmış, anma programları kapalı mekanlardan sokaklara taşınmıştır. Ancak 1980 darbesi döneminde dört yıl kutlamalara ara verilmiştir. Darbe döneminin ardından 1984 yılından itibaren de günümüze kadar gelen süreçte her yıl ‘’ Dünya Emekçi Kadınlar Günü’’ olarak hayatını kaybeden emekçi kadınlarımız anılıyor ve anılmaktadır.
Bizler de Türkiye Bağımsız Emekliler Platformu Yönetim Kurulu olarak 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü kutluyor, eşit ve adil bir dünya temenni ediyoruz.
Türkiye Bağımsız Emekliler Platformu Yönetim Kurulu Adına
Genel Başkan
Mehmet Öztürk
8 Mart 2023
Haber :
Dünyadan
Çok Okunanlar
» Henüz BUGÜN Haber Görünmüyor