Elazığ İl Başkanı İhsan Küçük, '' Emeklinin Gözü Refah Paketinde.''
2024 Yerel seçimleri öncesi beklentileri karşılanmayan ve enflasyona karşı her geçen gün refah seviyeleri düşen emekliler, bu soruna çare olacak yeni refah paketini dört gözle bekliyor. Bağımsız Emekliler Sendikası Elazığ İl Başkanı İhsan Küçük ise sorunun seyyanen yapılacak zamla giderilebileceğini ifade etti
Haber giriş tarihi : 22-04-2024 | 21 : 45 04
Haber güncelleme tarihi : 22-04-2024 | 21 : 45 04
Emeklinin Gözü Refah Paketinde
2024 Yerel seçimleri öncesi beklentileri karşılanmayan ve enflasyona karşı her geçen gün refah seviyeleri düşen emekliler, bu soruna çare olacak yeni refah paketini dört gözle bekliyor. Bağımsız Emekliler Sendikası Elazığ İl Başkanı İhsan Küçük ise sorunun seyyanen yapılacak zamla giderilebileceğini ifade etti.
Türkiye’de baş gösteren ekonomik sorunlardan en fazla etkilenen kesimlerden biri emekliler oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “dipsiz kuyu” benzetmesiyle bugüne kadar hayata geçirilen maaş zammı ve benzeri iyileştirmelerin sorunlarına çare olmadığı emekliler bu kez dört gözle geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın duyurduğu refah paketini bekliyor.
REFAH PAKETİNDE NELER YER ALACAK?
Hükümet, son zamanlarda büyük bir sıkıntı yaşayan emeklilere hane halkı gelirine ve yaşanılan bölgeye göre değişen destek formülleri üzerinde çalışıyor. Yakında kamuoyuna açıklanması beklenen 9 maddede emekli düzenlemesinde bazı detaylar ise kulislere yansımış durumda. Çalışmaya göre, Yaşanılan bölgenin ihtiyaçlarına göre, büyükşehirlerdeki emeklilere kira desteği, yakıt, doğalgaz, elektrik, su ve gıda yardımı yapılacak. Bu destekler, hane halkı gelirine göre belirlenecek. En düşük emekli maaşı alan ve başka bir geliri olmayan emekliler tespit edilerek desteklenecek.
ULAŞIM DESTEĞİ
Belediyelerin sunduğu toplu taşıma dışında emeklilerin diğer ulaşım araçlarından da indirimli ya da ücretsiz yararlanabilmesi için çalışmalar yapılıyor. Bu noktada uçak ve tren biletlerinde emekliler için ayrıcalık tanınacak. Bunun için Ulaştırma Bakanlığı, devreye girecek ve çalışmalarını tamamlayacak.
İLETİŞİM DESTEĞİ
Bu noktada GSM operatörleriyle yapılacak protokollerle emekliler için indirimli özel tarifelerin devreye sokulması gündeme gelecek. Böylece emekliler, telefon ve internet hizmetlerinden daha avantajlı olarak yararlanacaklar.
ALIŞVERİŞ KARTI DESTEĞİ
Gelir seviyesi belli bir miktarın altında olan emekliler için gıda ve diğer temel ihtiyaçlarını karşılayacakları bir alışveriş kartı hazırlanacak. Bu karta her ay yüklenecek para ile marketlerden alışveriş yapma imkanı sunulacak. Bu desteği, Aile Bakanlığı ve belediyeler üstlenecek.
BELEDİYE HİZMETLERİNDE İNDİRİM
Bu kapsamda emekliler için yerel yönetimlerle yapılacak protokoller ile su faturalarında indirim, ücretsiz ya da indirimli toplu taşıma, belediye tesislerinden ayrıcalıklı yararlanma gibi birçok konu ele alınacak. Burada emekliler, belediyenin sunduğu tüm hizmetlerden ayrıcalıklı olarak ya indirimli ya da ücretsiz yararlanabilecek.
ENERJİ DESTEKLERİ
Başta düşük maaşlılar olmak üzere tüm emeklilerin doğalgaz ve elektrik faturalarının indirimli olması üzerinde de çalışılıyor. Bu konuda Enerji Bakanlığı ile yapılacak protokol ile emeklilerin bu giderlerini indirici tedbirler devreye girebilecek. Hanelere kişi başına uygulanan enerji desteği, emekliler için de yaygınlaştırılacak.
KİRA DESTEĞİ
Özellikle büyükşehirler başta olmak üzere emeklilere kira yardımları da gündeme geldi. Düşük aylıklı emeklilerden başlamak üzere emeklilere belli miktarlarda kira desteği verilecek. Bu konuda yerel yönetimler de devreye girecek. Büyükşehirlerde bu destek miktarı daha yüksek olacak. Böylece emeklilerin kiralarının bir kısmı karşılanacak.
FİNANS DESTEĞİ
Bu kapsamda bankalarla yapılacak protokollerle emekliler için banka hizmetlerinde ayrıcalık tanınacak. Başta kamu bankaları olmak üzere özel bankalar da devreye sokulacak. Krediye ulaşma, düşük faiz imkanı, banka hizmetlerinin ücretsiz olması, promosyon miktarlarının artırılması gibi konular devrede olacak.
TATİL DESTEĞİ
Tatil yapma imkânı bulamayan emekliler için kamu kurumlarının tesislerinin kapıları açılacak. Böylece emekliler istedikleri bölgedeki kamu tesislerinde konaklama ve tatil imkânına kavuşacak. Ayrıca turizm şirketleriyle yapılacak protokollerle emeklilere özel kampanyalarla tatil beldelerinde indirimle tatil imkânları da sunulacak.
REFAH PAYI VE TABAN MAAŞ
Bu artışın temmuzdan önce yapılması da bekleniyor. Ayrıca kök maaş düzenlemesi için seyyanen artış ve emekli aylık hesaplama sisteminde değişiklik de masada çalışılan konular arasında.
BAŞKAN KÜÇÜK: “ÖNCELİĞİMİZ SEYYANEN 8 BİN LİRA ZAM”
Emekliler için yapılan çalışmayı değerlendiren Bağımsız Emekliler Sendikası Elazığ İl Başkanı İhsan Küçük, refah paketinin çözüm olmayacağını, emeklilerin önceliğinin memurlara verildiği gibi 8 bin lira seyyanen zam olduğunu belirterek: “Sizce bu Refah Payı dedikleri şey emekliye yarar mı? Yaramaz. Emekli kendi hakkını istiyor. Emekli diyor ki, “sen benim maaşımı, normal hakkımı ver. Gerisi önemli değil” diyor. Bize yaramaz bu. Bizler bu durumu beğenmiyoruz. İntibak yasasını ön plana almaları lazım. 2008 yılında verdikleri kanunu değiştirmeleri lazım. Bizim için bunlar önemli. Refah Payının ayrıntılarını okudum, sosyal haklar ve ayrıcalıklar verilmiş. Bunlar yeterli değil, emekliler olarak mağdur edildiğimizi herkes biliyor. Bize o 8 bin lirayı vermeleri lazım öncelikle. Onun haricinde yüzde 35 mi olur 40 mı olur bilmiyorum, makul bir zam bekliyoruz.” şeklinde
Haber : kdzereyli.com