Devlet olmanın gereği, emeklilerin mali durumu iyileştirilmeli.
Bağımsız Emekliler Sendikası (BES-SEN) başkanı Mehmet Öztürk,
''Emekliler için yeni bir ses olmak ve taleplerini bağımsız bir oluşumla duyurmak üzere tüm emeklilerin yanındayız ''
Haber giriş tarihi : 07-01-2024 | 21 : 37 34
Haber güncelleme tarihi : 07-01-2024 | 21 : 37 34
Bağımsız Emekli Hareketi
BES-SEN olarak yüzümüzü topluma dönüp onların sesi olacağız
Bağımsızlık kırmızı çizgimiz
Bağımsız Emekliler Sendikası (BES-SEN) Başkanı Mehmet ÖZTÜRK, En önemli taleplerimizi 10 maddede topladık emekliler için yeni bir ses olmak ve taleplerini bağımsız bir oluşumla duyurmak üzere tüm emeklilerin yanındayız dedi.
Genel Başkan ÖZTÜRK, yeni bir sendika kurma fikrinin 2020 Aralık ayında sekiz arkadaşıyla yaptıkları altı aylık bir çalışma sonucunda ortaya çıktığını söyledi. Mehmet Öztürk, 28 Mayıs 1949’dan 2020 yılına kadar emeklilerin yasal ve anayasal süreçlerini incelediklerini ayrıca 13 Milyon emeklinin nasıl olurda en yoksul kesim haline geldiğini araştırdıklarını belirtti.
“Emekliler bu ülkede iki yerde hatırlanmış. Banka ve otobüs kuyruklarında”
Altı aylık çalışmanın ardından sekiz kişinin 30 kişi’ye çıktığını belirten Öztürk, farklı illerde bir ara geldiklerini ve oluşuma önderlik etme konusunda kendisine yetki verildiğini ifade etti. Genel Başkan yüzlerinin daima topluma dönük olacağı, programı, tüzüğü olmayan hiçbir kurum ve kuruluşlara imza atılmayacağını konusunda fikir birliğine varılarak hazırlanan 14 maddelik tüzük ve programla oluşumun başladığını dile getirdi.
Bağımsız yeni bir oluşum
Mehmet Öztürk, ülkemizdeki bütün emekliler için siyasetten, politikadan ve bütün sendikal kurnazlıklardan uzak, herkese karşı aynı mesafede duracakları bağımsız bir sendika olacaklarının altını çizdi.
1 milyon 780 bin emekli ile üç soruluk bir anket yaptıklarını ve nasıl bir sendika istersiniz sorusu yönelterek politik mi, bağımsız mı, derneksel mi diye üç seçenek sunduklarını ifade eden Öztürk, ankete katılanların %92’sinin bağımsız cevabı verdiğini vurguladı.
Sendikamızda %50 cinsiyet eşitliğine sahibiz
Genel Başkan, BES-SEN kurulmadan önceki oluşumları olan Türkiye Emekliler Platformu (TÜRBEP) olarak 52 ilde örgütlerin bulunduğu ve böyle bir oluşumun dünyada az örneğinin olduğuna işaret etti. 13 Ekim 2023 tarihinde Ankara’da Ulus Meydanında yaptıkları kitlesel basın açıklamasında BES-SEN olarak 61 ilde temsilciliklerinin bulunduğunu söyledi.
Ne üstten dayatmayla ne de alttan diretmeyle değil yatay bütünleşme ile yani insandan insana oluşumla genişletmek istediklerini belirten Öztürk, bunu da %50 cinsiyet eşitliği hassasiyeti ile gerçekleştireceklerini ifade etti.
“1186 yönetim kurulu üyelerimizin 600’ü, Merkez Yürütme Kurulumuzun 9 üyesinin 4’ü kadın, yani tüzükte yazdığımız cinsiyet eşitçiliğini kâğıt üstünde bırakmayarak hayata geçirmiş bulunuyoruz.”
Emeklilerin taleplerini duyun
Mehmet Öztürk, emeklilerin pek çok talebi olduğunu vurgulayarak en önemli ve acil olan taleplerini şöyle sıraladı:
-Emeklilerin maaşları arasındaki farkın giderilmesi için intibak yasası çıkarılması
-Sağlık birimlerinden kesilen bütün katkı paylarının kaldırılması
-2008 yılında 5510 sayılı yasa ile çıkarılan kademeli emeklilik kanunu ile çalıştıkça düşen emekli maaşlarından dolayı yaşanan mağduriyetin giderilmesi için aylık bağlama oranlarının 2000 yılı öncesine dönmesi
-Emeklilerin örgütlenme özgürlüğü önündeki engellerin kaldırılması
-Dini bayramlarda verilen emekli ikramiyelerine resmi bayramlarında katılarak yılda dört ikramiye verilmesi
-En düşük emekli maaşının asgari ücretle eşitlenmesi
-Emeklinin barınma ve ulaşım sorunun çözülmesi
-Emekliler bakanlığı kurulması ve bakanın emekliler içinden seçilmesi
“Tek başımıza yapacağımız hiçbir şey yok”
Genel Başkan Öztürk, 2021 Haziran ayından 2022 Temmuz ayına kadar platform olarak Türkiye’ye çağrı yaptığını, gelin siz ne istiyorsunuz biz ne istiyoruz konuşalım dediğini söyleyerek sözlerine şöyle devam etti:
“Sekiz platform dört sendika bir araya gelip bir buçuk yıl çalıştıklarını ama ne zamanki iş tek çatı altında birleşmeye geldiğinde yarısından fazlasının var olan mevkilerinden vazgeçmeleri ve sıfırdan mücadeleye başlamaları gerektiği için bu oluşumdan çeşitli bahanelerle geri çekildi.”
“Apolet hastalığı var bu ülkede”
Öztürk, önümüzdeki aylarda hem kamuoyuna hem de derneklere “Yeniden Başlıyoruz” adı altında tekrardan birleşme çağrısı yapacaklarını belirtti.
Emeklilik, önceden hayaldi şimdi ise mücadele
Mehmet Öztürk, 2005 yılına kadar emekliliğin gerçekleşmesi sabırsızlıkla beklenen güzel bir hayal olduğunu ancak çıkarılan bir kanunla 2008’den sonra çalıştıkça emekli maaşının düşmesi sonucunda ise emekli olarak yaşamanın büyük bir mücadeleye dönüştüğünün altını çizdi. Emekli aylıklarının bugün asgari ücretin %42 altında olduğuna işaret eden Öztürk sözlerini şöyle tamamladı:
“Emekliler olarak hepimiz sokağa çıkıyoruz, arkadaşlarımız var birlikte vakit geçirmek istiyoruz, torunlarımız var dede olmak bambaşka bir duygu ihtiyaçlarını karşılamak istiyoruz. Asgari ücret bugün ortalama bir ücret olarak kabul edilirken en düşük emekli maaşının asgari ücret altında olması kabul edilebilir bir şey değildir. 16 milyon emekli olarak bu durumda bizim nasıl bir duygu içinde olmamızı istiyorsunuz?”
Mehmet ÖZTÜRK
Bağımsız Emekliler Sendikası Genel Başkanı
Haber : Haber Merkezi
Dünyadan
Çok Okunanlar
» Henüz BUGÜN Haber Görünmüyor