Büyük bir umutla bekleniyordu.
TBMM Genel Kurulu'nda, milyonlarca çalışanın büyük bir umutla beklediği Emeklilikte Yaşa Takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemeleri içeren yasa teklifi dün 395 oyla kabul edildi.
Haber giriş tarihi : 01-03-2023 | 07 : 36 45
Haber güncelleme tarihi : 01-03-2023 | 07 : 36 45
TBMM Genel Kurulu'nda, milyonlarca çalışanın büyük bir umutla beklediği Emeklilikte Yaşa Takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemeleri içeren yasa teklifi dün 395 oyla kabul edildi.
Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın onayı ve Resmi Gazete'de yayınlanmasının ardından, emeklilik için başvurular başlayacak.
Kahramanmaraş merkezli deprem felaketi nedeniyle 3 haftalık aranın ardından Meclis Genel Kurulu görüşmeleri saat 15:00'da başladı. Meclis'te ilk gündem maddesi EYT oldu. EYT yasa tasarısı öncesinde grup önerileri verildi. EYT'nin yanında deprem gündemi Meclis'in ana başlıkları arasında yer aldı.
TBMM Genel Kurulu'nda milyonların beklediği EYT kanun teklifi için görüşmelere geçildi. Yaklaşık 4 saat süren görüşmeler tamamlandı. Kanun teklifi Meclis Genel Kurulu'nda oylandı ve yasalaştı.
Meclis'te açıklamalarda bulunan AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, "Mevcut yasa ile yaş şartı, prim ve sigortalılık süresini tamamlayan emekli oluyor. Biz 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olan çalışanlar için burada yaş şartını kaldırıyoruz. Yeni bir şart kesinlikle getirmiyoruz" dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı EYT'de teknik çalışmaları tamamlarken, Hazine ve Maliye Bakanlığı da bütçe çalışmalarını tamamladı ve dosya Meclis'e intikal etti. EYT Meclis'ten geçti ve yasalaştı
4 maddeden oluşan yasadaki değişikler:
-9 Eylül 1999'dan önce sigortalı olanlar, yaş koşulu olmaksızın emekli olabilecek. Kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl hizmet koşulu aranacak. Ayrıca kademeli prim gün sayısı uygulanacak. Prim günü SGK için 5 bin ila 5 bin 975'e arasında olacak. Bağ-Kur ve Emekli Sandığı sigortalıları için kadınlarda 7 bin 200, erkekler ise 9 bin gün prim gün koşulu aranacak.
-Gerekli koşulları taşıyanlar, süre sınırı olmadan SGK ya da e-devlet üzerinden emeklilik başvurusu yapabilecek. Bu ay başvuranlar, nisan ayında ilk emeklilik maaşlarını alabilecek.
-Düzenleme ile ilk etapta 2.2 milyon kişi emeklilik hakkı kazanacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Uzun süredir üzerinde çalıştığımız 24 yıllık EYT sorunu artık çözüldü. Emekçilerimize hayırlı olsun" dedi.
- Yasa 4 maddeyi içeriyor
- Yaş şartı tamamen kalkıyor
- Prim günü mevcut yasadaki gibi kalacak
- EYT kanun teklifi 2023 yılı için 2 milyon 250 bin sigortalıyı etkiliyor
- Düzenleme 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olan 4,7 milyon vatandaşı kapsıyor
- Prim ve sigortalılık süresi dolan emeklilik hakkı elde edecek
- Emekli olduktan sonra 30 gün içinde aynı iş yerinde işe başlanması durumunda 500 TL yüzde 5 destek primi verilecek
- Taşerondan işçi kadrosuna geçenlerin ister emekli olabilme isterse kendi yerlerinde çalışabilme imkanı olacak
- Başvurular ister e-Devlet üzerinden ister SGK'ya direkt olarak yapılabilecek
- EYT staj konusu kanun teklifinde bulunmuyor
- Kıdem tazminatı ödemeleri için işverene uygun koşullarda KGF desteği verilecek
- SSK, BAĞ-KUR, emekli sandığı ayrımı olmayacak
- EYT'li bir vatandaşın hemen emekli olma gibi zorunluluğu yok
- İlk emekli maaşı Nisan ayında bağlanacak
NOT: EYT kapsamında emekli olanların 30 gün içinde aynı iş yerinde çalışmaya başlamaları halinde yüzde 5 oranında sosyal güvenlik destek primi indirimi hakkından yararlanması hükme bağlandı. Yani EYT ile emekli olan vatandaşlar eğer ki aynı iş yerinde çalışmaya devam edecekse 30 gün içerisinde yeni iş sözleşmesi yapması gerekiyor.
Haber : Son dakika
Dünyadan
Çok Okunanlar
» Henüz BUGÜN Haber Görünmüyor